Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Мартин Х., обвинен в причиняване по непредпазливост смъртта на мъж, настъпила след катастрофа

10 Юни 2020 г.

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Мартин Х. Той е обвинен за това, че по непредпазливост причинил смъртта на 28-годишен мъж, настъпила при катастрофа. Престъпното деяние е осъществено на 06.04.2019 г. на автомагистрала „Тракия“. То е квалифицирано по чл.343, ал.1, б.„в“, предл.1, вр. чл.342, ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че в деня на катастрофата обвиняемият е управлявал лек автомобил, който се е движел с посока на движение от град Карнобат към град Айтос. Мартин Х. е предприел маневра за изпреварване на друго МПС, което се е движело в неговата пътна лента. Така автомобилът му е навлязъл изцяло в насрещната лента на движение. В този момент по нея се е предвижвал автомобилът на пострадалия, което е довело до челен удар между двете превозни средства. Назначена по досъдебното производство експертиза е установила, че в момента на удара автомобилът на пострадалия се е движил със скорост от 181 км/ч. Пострадалият е починал на място.  

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 11.06.2020 г.