По искане на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Тодор Я. и Христо П., обвинени в грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда

2 Март 2020 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Тодор Я. и Христо П. Те са обвинени за това, че като съизвършители отнели парична сума от владението на мъж. Деянието е извършено на 24.02.2020 г. в гр. Бургас (на автобусна спирка, намираща се в близост до УМБАЛ – Бургас). Спрямо пострадалия е употребена сила, изразяваща се в нанасяне на удари с ръце и крака по тялото и главата му. Грабежът е придружен със средна телесна повреда, изразяваща се в избиване на зъб, което е довело до затрудняване на дъвченето и говоренето. Престъплението е квалифицирано по чл.199, ал.1, т.3, предл.2, вр. чл.198, ал.1, вр. чл.129, ал.2, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Тодор Я. и Христо П. са извършили престъплението,       в което са обвинени. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемите биха могли да се укрият или да извършат ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемите.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.