След внесено искане на Окръжна прокуратура Бургас, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Мартин Д., Йордан М. и Веселин К.

12 Август 2019 г.

След внесено искане на Окръжна прокуратура Бургас, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Мартин Д., Йордан М. и Веселин К. за това, че на 07.08.2019 г. при условията на продължавано престъпление в имот на адрес:  с. Ведрово, общ. Сунгурларе, обл. Бургас, ул. „Иван Милчинов“ в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително  съгласно чл.73, ал.1 и ал.2 и чл.30 и чл.31 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите(ЗКНВП) и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73 ал.1 от ЗКНВП,  държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 и ал.2, вр. Списък 1 Растения и вещества с висока степен на риска за обществено здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични /НРКРБН/, а именно КАНАБИС, както следва:

       В дворно място, находящо се към имота на горепосочения адрес, държали 289 броя стръка растения „Коноп“ (канабис) и в къща на същия адрес, държали  2 броя бели на цвят полиетиленови чували, единият съдържащ суха зелена тревна маса листа и глави от конопени растения, а вторият сухи зелени стебла с остатъци от зелена суха тревна маса от конопени растения, както и 1 бр. черен полиетиленов чувал, пълен с глави суха зелена тревна маса КАНАБИС - престъпление по чл.354а, ал.1вр.чл.26 вр.чл.20 ал.2 НК вр.чл, 3, ал.1, т.1 и ал.2, вр.Приложение №1, чл.73, ал.1 и чл.30 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП, вр.чл.30 от ЗКНВП.

       Според прокурора, налице е обосновано предположение че тримата обвиняеми са извършили деянията, които са им инкриминирани. Представителят на обвинението е категоричен, че същите могат да се укрият или да извършат ново престъпление.

       Определението на ОС-Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативен съд Бургас.