Прессъобщение 04.06.2018

4 Юни 2018 г.

В рамките на ежегодното издание на Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение през 2018г., Окръжна прокуратура-Бургас организира обмен на група от трима прокурори от Латвия, Естония и Португалия / Г-н Артурс Томингс - прокурор в Главна прокуратура-Латвия, г-н Домингуш Сантуш - прокурор в Районна прокуратура-Авейро, Португалия  и  г-н Алан  Рютел - прокурор в Окръжна прокуратура-Север, Естония/ в периода от 28-ми май до 01-вн юни 2018 година.

Прокурорите посетиха Районна прокуратура-Бургас, Районна прокуратура - Поморие и Районна прокуратура - Несебър, където се запознаха с дейността  на прокуратурата. Присъстваха на съдебни заседания. Проведоха срещи със съдии от съответния съд.

Присъстваха в съдебно заседание на Окръжен съд –Бургас с внесено обвинение от прокурор при Окръжна прокуратура-Бургас  за контрабанда на наркотици.

Посетиха ОСлО при ОП-Бургас, където се запознаха с провежданото разследване от следователите.

Прокурорите  се запознаха  с дейността на ОДМВР-Бургас. Посетиха Пето РУ-Бургас, където присъстваха на разпит на свидетел и видяха помещенията за задържане в управлението. В БНТЛ при ОДМВР-Бургас им бяха представени техническите възможности на лабораторията  и експертизите, които се изготвят там.

Прокурорите от Латвия, Естония и Португалия посетиха Затворническото  общежитие в с.Дебелт, където Директорът на Затвора-Бургас ги запозна с условията на живот на лишените от свобода и ги разведе из помещенията, които обитават, вкл. в параклиса, библиотеката и училището към общежитието.