ОП – Бургас протестира определение на съда, с което е оставено без уважение искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Кирил А., обвинен в опит за убийство на жена, и с което е прекратено съдебното производство

15 Май 2018 г.

Окръжна прокуратура – Бургас протестира определение на съда ( получено в прокуратурата на 15.05.2018г.), с което се оставя без уважение искане за налагане на  мярка за неотклонение „задържане под стража“( внесено в съда на 14.05.2018г.) спрямо Кирил А.  и съдебното производство е прекратено. Кирил А. е обвинен за това, че на 08.05.2018г. в гр. Свети Влас, обл. Бургас, в магазин за хранителни стоки, направил опит предумишлено да умъртви жена, чрез произвеждане на един изстрел с газ – сигнален пистолет  в областта на ухото, като деянието макар и да е довършено не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици – престъпление по чл.116, ал1, т.9, вр. чл.115,вр. чл.18, ал.1, пр.2 от НК.

В  протестираното определение е посочено, че преди изтичане на 72 - часовия срок за задържане в съда е получено писмо, от което е видно, че обвиняемият се намира на лечение  в УМБАЛ – Бургас и е невъзможно неговото присъствие в съдебна зала да бъде осигурено, както и че към този момент не е била изготвена  постановената на (10.05.2018г.) експертиза  по досъдебното производство (не по вина на разследващите органи), която да удостовери дали здравословното състояние на Кирил А. позволява спрямо него да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Състав на Окръжен съд – Бургас (в закрито свое заседание) е преценил, че поради тези обстоятелства е процесуално недопустимо да бъде разгледано делото.

Окръжна прокуратура – Бургас мотивира своя протест с факта, че в чл. 64 от НПК е изрично указано, че съдът незабавно разглежда делото в открито съдебно заседание, което да се проведе с участието на прокурор, обвиняемия и негов защитник. В НПК не е указана възможност в хипотезата на чл.64 от НПК съдът да се произнася по какъвто и да е начин в закрито заседание.  При невъзможност обвиняемият да се яви в съдебно заседание по медицински причини, както в случая поради лечение в медицинско заведение, законодателят е предвидил в чл.262 от НПК