Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняема митническа служителка за незаконно превеждане през границата на страната на ливанска гражданка

30 Август 2023 г.

Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняема по бързо производство М.А., на 54 г., българска гражданка, за това, че на 29 август 2023 г. през ГКПП - Капитан Андреево превела през границата на страната, от Турция в България, ливанска гражданка, без разрешение на надлежните органи на властта. За превеждането е използвано моторно превозно средство с български регистрационен номер. Престъплението е квалифицирано по чл.280 ал.2 т.3 и т.4 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 29 август 2023 г. около 00.30 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за влизане от Турция в посока към България пристигнал лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от М.А. При проверка на автомобила служител на ГПУ-Свиленград установил, че между предните и задните седалки, под голяма чанта, имало укрито лице от женски пол с паспорт, но без разрешение за влизане в страната. Чужденката била гражданка на Ливан. Установено е, че обвиняемата М.А. е служител на Агенция „Митници“, като при превеждането на чуждата гражданка през границата, тя не е била на работа. Спрямо М.А е взета мярка за неотклонение “гаранция“ и мярка за процесуално принуда  „забрана за напускане на пределите на България“.

За престъплението, в което е обвинена М.А,  е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Действията по разследването по бързото производство продължават под надзора на Районна прокуратура-Хасково и ще приключат в законния срок.