Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми трима чужди граждани за недекларирана валута за общо 855 043 лв., открита в лек и товарни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево

10 Май 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняеми по три бързи производства чуждите граждани А.М., на 32 г., М.К.,на 30 г., и Е.Д., на 27 г., за това, че на ГКПП - Капитан Андреево не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за трите случая недекларираната валута е в размер на 855 043 лева. Престъплението извършено от обвиняемите лица е по чл. 251 ал.1 от НК.

На 04 май 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево за влизане в страната от Турция пристигнал лек автомобил с чужда регистрация, управляван от британския граждани А.М., на 32 г. В колата пътувал и още един пътник.  При извършена проверка на автомобила в естествени кухини в багажното отделение и в купето на автомобила били открити недекларирани парични средства в размер на 164 700 британски паунда. Българската равностойност на парите е в размер на около 365 989 лева.

На 05 май 2023 г. около 22,30 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от М.К.,на 30 г., турски гражданин.  Автомобилът пътувал от Нидерландия за Турция. При извършена проверка, в укрепваща греда на тавана на товарното помещение, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани парични средства в размер на 100 050 евро с обща левова равностойност около 195 680 лева.

На 06 май 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от страната в посока Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия за Ирак през България. Товарният автомобил се управлявал от Е.Д., на 27 г., турски гражданин. При извършена проверка на камиона във фабрична кухина, разположена в тавана на кабината на влекача, били открити пакети, съдържащи недекларирани парични средства - 150 000 евро с обща левова равностойност 293 374 лева.

Действията по разследването по трите бързи производства продължават под надзора на РП-Хасково и ще приключат в законния срок.

Видео