РП–Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за държане на 3549 кутии цигари без акцизен бандерол и 70 кг тютюн за пушене, открити в автомобил на ГКПП – Капитан Петко Войвода

3 Май 2023 г.

Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение -Свиленград привлече като обвиняем по досъдебно производство Р.Ш., на 54 г., турски гражданин, за това, че на 26 април 2023 г. на ГКПП - Капитан Петко войвода, обл. Хасково, в товарен автомобил с турска регистрация държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, а именно 3549 броя кутии цигари от различни марки и 70 кг тютюн за пушене, като случая е немаловажен. Престъплението е квалифицирано по чл.234 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 26 април 2023 г. на ГКПП - Капитан Петко войвода пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Р.Ш. Той пътувал от Турция през Гърция и България за Германия. При извършена митническа проверка в дъното на товарното помещение, зад декларираната стока, митническите служители от Териториална дирекция Митница Пловдив при Агенция „Митници“ открили кашони с поставени в тях 3549 броя кутии цигари от различни марки, увити в алуминиево фолио. В товарното помещение били открити и 70 кг нарязан тютюн за пушене, поставен в пликове, всеки от по 1 килограм, и облепен с алуминиево фолио. Цигарите и тютюна били без акцизен бандерол. Същите са приобщени като веществени доказателства по досъдебното производство.

На обвиняемия Р.Ш е взета мярка за неотклонение „гаранция“  и мярка за процесуално принуда - „забрана за напускане на пределите на Република България“.

Действията по разследването по досъдебното производство продължават под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение -Свиленград.