Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирана валута за общо 1 400 902 лева, открита в товарен автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

3 Май 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство А.Д., на 36 г., турски гражданин за това, че на 2 май 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна граница за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 2 май 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрацияq управляван от А.Д.,  на 36 г. Той пътувал от Франция през България и Турция за Ирак. При извършена проверка в товарното помещение на полуремаркето, в платнен въздуховод, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирана валута в размер на 716 270 евро. Недекларираните парични средства с обща българска равностойност около 1 400 902 лева.

Действията по разследването по бързото производство продължават под надзора на Районна прокуратура.Хасково – Териториално отделение-Свиленград и ще приключат в законния срок.

Видео