Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски граждани за недекларирана валута за общо 1 118 221 лева, открити в микробус на ГКПП - Капитан Андреево

4 Юли 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Ш.А., на 30 г., турски гражданин, за това, че на 3 юли 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 3 юли 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен микробус с турска  регистрация. Автобусът се движел от Великобритания през България за Турция и се управлявал от Ш.А.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 484 160 английски паунда и 11 240 шотландски паунда с обща българска равностойност около 1 118 221 лева.

Валутата била укрита в два специално пригодени тайника и във фабрични кухини на микробуса.

Обвиняемият Ш.А. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково. Извършват се действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Видео