Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми двама турски граждани за недекларирана валута за общо 1 956 387 лева, открити в тайник в автобус на ГКПП - Капитан Андреево

13 Юни 2022 г.

Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение–Свиленград привлече като обвиняеми по бързо производство Н.Т., на 57 г., и Б.Ч., на 50 г., турски граждани, за това че на 11.06.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция, в съучастие - Б.Ч като помагач, а Н.Т като подбудител и извършител,  не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 вр.чл.20 ал.2 и ал.3 от Наказателния кодекс за Н.Т, и по чл.251 ал.1 вр.чл.20 ал.4 от Наказателния кодекс за Б.Ч.

На 11 юни 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска регистрация. Той се е движел по линията от Германия през България за Турция. В автобуса имало трима водачи, един от които Б.Ч. Н.Т. бил пътник. 

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 1 000 285 евро с обща българска равностойност около 1 956 387 лева.

Валутата била укрита в 34 пакета. Те били поставени в специално пригоден тайник, монтиран на самата конструкция на автобуса в спалното помещение на водачите.

Установено е, че Н.Т. склонил Б.Ч да му осигури място, в което да укрие носената от него валута, като обещал да му даде 500 евро. Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура–Хасково.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение–Свиленград.