Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за използване на неистинско белгийско свидетелство за управление на автомобил

8 Септември 2021 г.

На 7 септември 2021 г., около 10 ч., на ГКПП - Капитан Андреево, за влизане от Турция в България, пристигнал лек автомобил, марка “Мерцедес”, с германски регистрационен номер, управляван от Ю.Б., на 32 г., гражданин на Турция. При извършената проверка на документите на водача и на автомобила, дежурният граничен полицай на ГПУ-Свиленград установил, че представеното от Ю.Б. белгийско свидетелство за управляване на моторно превозно средство е неистинско.

Под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград е образувано бързо производство. Водачът на автомобила Ю.Б. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 316 вр. чл. 308 ал. 2  вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че на 7.09.2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, съзнателно се ползвал от неистински официален чуждестранен документ - белгийско свидетелство за управление на моторно превозно средство, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.