Районна прокуратура-Хасково наблюдава шест нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна карантина

7 Април 2020 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава шест нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна карантина – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава шест нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна карантина – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

На 4 април 2020 г., при извършена проверка от полицейски служители от ОД на МВР – Хасково е установено, че двама братя, на 30 г. и на 23 г., които били поставени под карантина след като се върнали от Австрия, напуснали посочения от тях адрес, където трябвало да пребивават. Те отишли да се видят със свои познати и били открити зад жилищен блок в квартала, където живеели, да пият кафе и да пушат. Полицейските служители предупредили двамата да спазват наложената карантина.

Още четири досъдебни производства са образувани за неспазване на карантина от трима мъже и една жена, които се били върнали от чужбина, но напуснали адресите си в гр. Хасково и село в обл. Хасково. При проверка полицейски служители ги намерили на други места. Те били предупредени да останат на посочените за пребиваване от тях адреси.

До момента Районна прокуратура – Хасково наблюдава общо 17 досъдебни производства за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина. Делата са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.