Районна прокуратура – Хасково наблюдава три нови досъдебни производства за нарушаване на карантина

3 Април 2020 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава три нови досъдебни производства за нарушаване на карантина

Районна прокуратура – Хасково наблюдава три нови досъдебни производства за нарушаване на предписана задължителна 14-дневна карантина.

На 31 март 2020 г., в гр. Хасково, на контролно-пропускателен пункт, екип на полицията е извършил проверка на лек автомобил, в който се намирал 19-годишен младеж. Установено било, че на 23 март 2020 г., той се върнал от Англия и бил поставен под карантина до 6 април 2020 г. Младежът обяснил на полицаите, че отивал до магазина, за да си купува телевизор. Служителите на МВР са го предупредили да не нарушава карантината и върнали на посочения адрес. 

На 1 април 2020 г., служители на полицията извършили проверка на адрес в село в обл. Хасково, където трябвало да спазва карантина 55-годишна жена. Те установили, че тя се намира в друго жилище, като я предупредили да спазва указанията на РЗИ. Жената се била върнала от Нидерландия.

На 2 април 2020 г. е извършена проверка от служители на полицията на адрес в село в обл. Хасково, където трябвало да спазва карантината 25-годишна жена, завърнала се от Нидерландия.  Тя била отишла до роднини на мъжа, с които живеела на съпружески начала в същото село. Обяснила, че искала да види баба му и останала в дома й 15 минути. Предупредена е да спазва указанията на инспекторите от РЗИ. 

Делата са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.