Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебни производства за нарушена карантина от шофьори, завърнали се от чужбина и отишли да вземат камиони, за да пътуват отново

27 Март 2020 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебни производства за нарушена карантина от шофьори, завърнали се от чужбина и отишли да вземат камиони, за да пътуват отново

Районна прокуратура – Хасково наблюдава три досъдебни производства за нарушаване на задължителна карантина, предписана от инспектори от РЗИ.

На 22 март 2020 г., двама шофьори, на 45 г. и на 34 г., при влизане в България, получили предписани за спазване на задължителна карантина, съответно от четири дни за първия и пет дни за втория. При извършена проверка от полицейски служители било установено, че те не останали на адресите си в село в обл. Хасково, а заминали за село в област Пловдив, за да вземат други камиони, с които на 27 март 2020 г. отново да заминат за чужбина. Двамата са предупредени от полицаите да спазват карантината и върнати обратно в домовете им. 

Третото досъдебно производство е за нарушена карантина от 23-годишен мъж, който се върнал от Англия, като му била издадено предписание за 14-дневна карантина на адрес в гр. Хасково. Той напуснал жилището и отишъл в дома на жената, с която живеел на семейни начала. Полицаите са го предупредили да спазва предписанията за срока на карантината.  

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.