По искане на Районна прокуратура – Хасково съдът задържа обвиняем за кражба на вещи от лек автомобил

10 Януари 2024 г.

По искане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.И., на 37 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 04. 01. 2024 г. в гр. Свиленград, обл. Хасково, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот - счупване на стъкла на вратите на лек автомобил, и чрез използване на техническо средство,  отнел чужди движими вещи от владението на чужд гражданин, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Деянието представлява опасен рецидив. Престъплението е квалифицирано  по чл.196 ал.1 т.2 вр.чл.195 ал.1 т.3 и т.4 вр.чл.194 ал.1 вр. чл.29 ал.1 б.“а“ и „б“ от Наказателния кодекс.

На 3 срещу 4 януари 2024 г.,А.И. отишъл до лек автомобил, паркиран пред жилище в гр. Свиленград, и с помощта на чукче счупил стъклата на предната и задната врата, след което взел намиращата се вътре чанта с документи, банкови карти и др. Отнетите вещи са на обща стойност 1005 лева. Те са били собственост на турски гражданин.

Районен съд-Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.И. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо А.И. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва пред Окръжен съд-Хасково.