По искане на Районна прокуратура – Хасково съдът задържа обвиняем за подпомагане на девет граждани на Афганистан да преминават незаконно през страната

20 Декември 2023 г.

По искане на Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение – Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.П., на 28 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 17 декември 2023 г. в землището на с. Дервишка могила, общ. Свиленград с цел да набави за себе си или другиго имотна облага противозаконно подпомогнал 9 граждани на Афганистан, двама от които непълнолетни, да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на лек автомобил с чужда регистрация, по отношение на повече от едно лице и е съпроводено със съпротива спрямо орган на властта. Престъплението е квалифицирано  по чл.281 ал.2 т.1, т.4,т.5,т.6 и т.7 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 16 декември 2023 г., в полунощ,  в землището на с. Дервишка могила, общ. Свиленград, служителите на ГПУ-Свиленград подали сигнал за спиране на лек автомобил - джип „Гранд Чероки“, с чужда регистрация. Колата управлявал Д.П. Автомобилът се движел по третокласен път в посока към с. Дервишка могила. Водачът не спрял на подадения сигнал и увеличил скоростта на движение с цел избягване на проверката. В опита си да избяга причинил материални щети на служебния автомобил на Гранична полиция. В колата, управлявана от Д.П., били установени 7 мъже и 2 непълнолетни деца, граждани на Афганистан, без документи за самоличност. Групата е трябвало да бъде транспортирана до гр. София. Автомобилът е иззет като веществено доказателство по досъдебното производство.

Районен съд – Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д.П. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Д.П. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва пред Окръжен съд – Хасково.