Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми двама чужденци за недекларирана валута в общ размер на 1 209 800 лева открити в автомобили на ГКПП – Капитан Андреево

29 Септември 2023 г.

Районна прокуратура - Хасково – Териториално отделение - Свиленград привлече като обвиняеми по две бързи производства чуждите граждани И.И., на 40 г., и Б.Г, на 23г., за това, че на ГКПП - Капитан Андреево не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяна валута през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за двата случая недекларираната валута е в размер на 1 209 800 лева. Престъплението извършено от обвиняемите лица е по чл.251 ал.1 от НК.

На 26 септември 2023г. около 20,30 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от страната пристигнал товарен автомобил с турска регистрация управляван от турския граждани И.И. на 40 г.

Камионът пътувал от Великобритания за Турция през България. При извършена щателна митническа проверка на превозното средство след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани парични средства в размер на 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева.

На 27 септември 2023г. около 20,00 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от страната в посока към Република Турция пристигнал лек автомобил с българска регистрация. Автомобилът се управлявал от Б.Г., на 23г., с двойно гражданство - българско и турско. При извършена проверка на лекия автомобила в багажното отделение в газова бутилка, пригодена за тайник, били открити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева.

Действията по разследването по двете бързи производства продължават под надзора на Районна прокуратура-Хасково.