Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми двама турски граждани за недекларирана валута в общ размер на 1 051 237 лева, открита в товарни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево

19 Юли 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение - Свиленград привлече като обвиняеми по две бързи производства турските граждани Н.О., на 43 г., и Д.А., на 33 г., за това, че на ГКПП - Капитан Андреево, обл. Хасково, не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз, и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за двата случая недекларираната валута е в размер на 1 051 237 лева. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от НК.

На 15 юли 2023 г., около 01,15 ч., на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от страната пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турския граждани Н.О. Камионът пътувал от Люксембург за Турция през България. При извършена щателна митническа проверка на превозното средство във фабрични кухини на хладилния агрегат митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани парични средства в размер на 440 000 евро с левова равностойност около 860 565 лева.

Около 00,15 часа на 18 юли 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от страната в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Великобритания за Турция през България. Автомобилът се управлявал от турския гражданин Д.А. При извършена проверка на влекача на автомобила, над шофьорската седалка във фабрична кухина, била открита недекларирана валута - 57 000 евро и 39 060 швейцарски франка. Недекларираните парични средства са с обща българска равностойност около 190 672 лева.

Действията по разследването по двете бързи производства продължават под надзора на Районна прокуратура - Хасково и ще приключат в законния срок.