По искане на РП – Хасково съдът задържа неправоспособен шофьор за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната и за управление на автомобил след употреба на наркотици

13 Юли 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.А., на 20 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10.07.2023 г. в землището на с. Студена, общ. Свиленград, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал 12  лица - граждани на Сирия, да преминат в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено по отношение на повече от едно лице, едно от които ненавършило 16-годишна възраст, и чрез използване на моторни превозни средства. Престъплението е квалифицирано  по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5, вр. ал.1 от Наказателния кодекс,

Н.А. е обвинен и за това, че по същото време и място управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство - престъпление по чл.343 б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че е управлявал моторно превозно средство без съответното свидетелство в едногодишния срок от наказването му по административен ред за такова деяние - престъпление по чл.343в, ал.2 от Наказателния кодекс.

На 10 юли 2023 г. около 14,30  ч. служители на МВР, командировани в ГПУ-Свиленград по линия на нелегалната миграция, движейки се в землището на с. Студена, общ. Свиленград, се разминали с джип, марка „Мерцедес“, с български регистрационен номер. Направило им впечатление, че в него се транспортира тежък товар и по тази причина го последвали с цел проверка. Автомобилът бил застигнат и установен в близост до селскостопанска постройка в землището на с. Студена, общ. Свиленград. Виждайки полицейските служители, водачът Н.А. се опитал да избяга. Той се укрил в стопанска постройка, където бил установен и задържан.

При извършената проверка в джипа и около него били установени 12 мъже, граждани на Сирия, без документи за самоличност. Едно от лицата не е навършило 16-годишна възраст.  Мигрантите преминали нелегално границата от Турция в България и трябвало да бъдат транспортирани от Н.А. до гр. София.

Водачът Н.А. е изпробван с техническо средство за употреба на наркотични вещества. Тестът отчел, че той е шофирал след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин. Установено е, че Н.А е неправоспособен водач и е шофирал джипа в едногодишния срок от наказването му по административен ред за такова деяние.

Районен съд-Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Н.А. е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Определената мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва пред Окръжен съд-Хасково.