Районна прокуратура-Хасково наблюдава бързо производство за недекларирана валута за над 660 364 лв., открита в товарен камион на ГКПП-Капитан Андреево

5 Юли 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград наблюдава бързо производство за това, че на 04.07.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, обл. Хасково, при излизане от България за Турция не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяна валута през границата на страната, която е външна граница за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс. 

На 04.07.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево, общ.Свиленград, за излизане от България в посока Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Ш.И.,  на 29 г. Той пътувал от Великобритания през България за Турция. При извършена проверка на влекача, под пасажерската седалка и във фабрични кухини митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирана валута - британски паунда и евро. Недекларираните парични средства са в размер на 217 365 британски паунда и 84 830 евро с обща българска равностойност около 660 364  лева. Водачът Ш.И., на 29 г., е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.  В момента се извършват активни действия по разследването.