Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми двама турски граждани за недекларирана валута в общ размер на 291 086 лв., открита в автобус и товарен автомобил на ГКПП – Капитан Андреево

15 Юни 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняеми по две бързи производства Б.Е., на 60 г., турски гражданин, и И.А., на 53 г., за това, че на ГКПП-Капитан Андреево не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Общо за двата случая недекларираната валута е в размер на 291 086 лева. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от НК.

На 13 юни 2023 г. около 23 ч. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от страната пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от Б.Е., турски гражданин. Автобусът пътувал по редовната линия от Румъния през България за Турция. При извършена щателна митническа проверка на превозното средство в естествена кухина на тавана в пътническия салон и зад шофьорската седалка митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани парични средства в размер на 76 000 евро с левова равностойност около 148 643 лева.

Около 01,20 ч. на 14 юни 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Белгия за Турция през България. Автомобилът управлявал И.А., турски гражданин. При извършена проверка на камиона във фабрична кухина в кабината на влекача са били открити недекларирани парични средства в размер на 72 830 евро с обща левова равностойност около 142 443 лева.

Действията по разследването по двете бързи производства продължават под надзора на РП-Хасково и ще приключат в законния срок.