Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем 37-годишен мъж за подпомагане на граждани на Афганистан да преминават незаконно през страната

15 Юни 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем българския гражданин Д.К., на 37 г., за това, че на 14.06.2023 г. по автомагистрала „Марица“ в землището на гр. Свиленград, обл. Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал 8 лица - граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона.

Деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и  чрез използване на моторни превозни средства. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1 и т.5, вр. ал.1, вр.чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс.

На 14 юни 2023 г. около 6,30 ч. на разклона на главен път Е-85 с автомагистрала „Марица“ в землището на гр. Свиленград служители на ГПУ-Свиленград спрели за проверка лек автомобил, марка БМВ, с английска регистрация. Автомобилът управлявал Д.К., на 37 г. При извършена проверка в него били намерени 8 мъже, граждани на Афганистан, без документи за самоличност. Установено било, че мигрантите преминали нелегално границата от Гърция в България с помощта на каналджия преди четири дни. С автомобила, управляван от Д.К., чуждите граждани трябвало да бъдат транспортирани до землището на с. Йерусалимово, общ. Харманли. Групата е трябвало да бъде транспортирана до Сърбия.

По бързото производство са извършени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели и др. Водачът Д.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.