Районна прокуратура–Хасково привлече като обвиняем български гражданин за недекларирано злато за общо 137 134 лева, открито в лек автомобил на ГКПП-Капитан Андреево

1 Март 2023 г.

Районна прокуратура–Хасково-Териториално отделение - Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Л.К., на 44 г., за това, че на 28 февруари 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево при влизане в страната от Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи, пренасяните благородни метали през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на благородните метали е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 28 февруари 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево за влизане в България от Турция пристигнал лек автомобил с българска регистрация, управляван от Л.З., на 44 г. Водачът на автомобила бил с двойно гражданство (българско и турско). При извършен личен преглед на Л.З. във вътрешните джобове на якето му митническите служители от Териториална дирекция Митница-Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани благородни метали - 2 златни гривни, 99 златни медальона, една златна монета и 2 златни кюлчета. Общият грамаж на недекларираните благородни метали е 1280,20 грама с българска равностойност около 137 134 лева.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково–Териториално отделение–Свиленград.