Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на двама сирийци

18 Януари 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство И.К.,  на 50 г., турски гражданин, за това, че на 17.01.2023 г. през ГКПП-Капитан Андреево превел през границата на страната от Турция в България двама сирийски граждани без разрешение на надлежните органи на властта, като е използвано моторно превозно средство - автобус с румънски регистрационен номер. Престъплението е квалифицирано по чл.280, ал.2, т.3 и т.4, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 17.01.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево за влизане от Турция в посока към България пристигнал автобус с румънски регистрационен номер управляван от турския гражданин Б.Е. Като втори водач на превозното средство пътувал И.К. Автобусът се движел по линията от Турция за Румъния през България. При извършена проверка на превозното средство в изкуствена кухина зад стена в тоалетното помещение служител на ГПУ-Свиленград установил, че има укрити две лица от мъжки пол - без паспорти и без разрешение за влизане в страната. Чуждите граждани били от Сирия.

Обвиняемият И.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Работата по случая продължава под надзора и ръководството на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.