Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирана валута за общо 635 327 лева, открита в лек автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

22 Ноември 2022 г.

 

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.А.,  на 26 г., шведски гражданин, за това, че на 19 ноември 2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 19 ноември 2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал лек автомобил, марка „Пежо“, с шведска регистрация, управляван от М.А. Той пътувал от Швеция за Турция през България. При извършена проверка на автомобила във фабрични кухини в зоната на багажното отделение митническите служители от Териториална дирекция „Митница“ Бургас при Агенция „Митници“ открили  недекларирани парични средства – 3 566 890 шведски крони. Общият размер на недекларираните парични средства са с българска равностойност около 635 327 лева.

Обвиняемият М.А   е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Работата по случая продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Видео