Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми трима турски граждани за недекларирана валута в общ размер на 1 084 155 лева, открита в превозни средства на ГКПП – Капитан Андреево

18 Октомври 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняеми по три бързи производства турските граждани Х.А., на 27 г., К.Д., на 51 г., и И.Й., на 47 г., за това, че не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за трите случая в размер около 1 084 155 лева.

Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс, за всеки един от тях.

По първото бързо производство е установено, че на 14.10.2022 г. около 12.30 ч. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Камионът пътувал от Великобритания и се управлявал от Х.А., на 27 г. При извършена проверка на товарния автомобил в хладилния агрегат на полуремаркето митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани парични средства – 181 575 британски лири, 180 шотландски лири и 300 ирландски лири, поставени в пакети. Общият размер на недекларираните парични средства е с обща българска равностойност около 410 177 лева.

По второто бързо производство е установено, че на 14.10.2022 г. около 23 ч. на ГКПП-Капитан Андреево за влизане в страната от Турция пристигнал лек автомобил с румънска регистрация. Автомобилът пътувал от Турция за Румъния през България и се управлявал от турски граждани. Като пътник в превозното средство пътувал турският гражданин К.Д., на 51 г., и румънски гражданин. Лекият автомобил бил селектиран за щателна проверка, в хода на която митнически служител забелязва, че К.Д се опитва да се отклони от мястото на контролните действия. При извършен личен преглед на К.Д. под елека, с който бил облечен, е открита мъжка чанта, съдържаща недекларирани парични средства - 93 600 евро. Българската равностойност на недекларираната валута е около 183 065 лева.

По третото бързо производство е установено, че на 17.10.2022 г. около 08.30 ч. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил с унгарска регистрация, управляван от И.Й., на 47 г., турски гражданин. Камионът пътувал от Унгария за Турция през България. При извършена щателна митническа проверка в долап, извън шофьорската кабина, са открити недекларирани парични средства - 251 000 евро с обща българска равностойност около 490 913 лева.

По трите бързи производства за предприети активни действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково и ще приключат в законния срок.