Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем по бързо производство турски гражданин за недекларирана валута в размер на 482 232 лв., открита в камион на ГКПП-Капитан Андреево

14 Октомври 2022 г.

Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем по бързо производство Й.Р., на 31 г., турски гражданин, за това, че не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 12.10.2022 г. на ГКПП – Капитан Андреево пристигнал влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Турция. Товарният автомобил бил управляван от Й.Р.

По метода „анализ на риска“  камионът бил селектиран за щателна митническа проверка, при която в хладилния агрегат на полуремаркето са били открити пет пакета, съдържащи британски паунди. Общото количество на  намерената недекларирана валута е 216 580 британски паунда с левова равностойност 482 232 лева.
По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор. Й.Р. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Хасково.

 

Видео