По искане на Районна прокуратура – Хасково съдът задържа 21-годишна майка, изхвърлила бебето си в контейнер за смет

4 Април 2022 г.

По искане на Районна прокуратура–Хасково - Териториално отделение - Димитровград съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Я.А., на 21 г. Тя е привлечена като обвиняема за престъпление по чл.120 ал.1 от Наказателния кодекс -  за това, че на 26 срещу 27 март 2022 г. в жилище в гр. Димитровград, като майка, след раждането умишлено умъртвила новородената си рожба от мъжки пол.

На 26 срещу 27 март 2022 г., Я.А. била в дома си в гр. Димитровград. Там се намирали двете й малолетни деца и неин познат. Установено е, че същата вечер тя родила в банята доносено и жизненоспособно дете от мъжки пол. За новороденото бебе не били положени грижи. То било оставено в банята, завито в хавлия, и около един час след раждането е починало. 

На 28.03.2022 г. Я.А. поставила детето си в платнена чанта и го изхвърлила в контейнер за смет в гр. Димитровград. На същия ден, около 14,40 ч., бебето било открито от гражданин, който подал сигнал в РУ-Димитровград.

Извършени били издирвателни мероприятия от полицейските служители на РУ-Димитровград. Я.А. е бил установена и задържана.

Определението на Районен съд–Димитровград подлежи на обжалване пред Окръжен съд–Хасково.