Главният прокурор внесе искане до ЦИК за снемане имунитета на кандидат за кмет

21 Октомври 2015 г.

Районна прокуратура-Хасково провежда досъдебно производство за организиране купуването на гласове. Разследването е за това, че през месец септември и първата половина на месец октомври 2015 г. в гр. Хасково чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране лични данни на лица, притежаващи активно избирателно право, е организирано предлагането и даването на парични суми, с цел лицата да бъдат

Районна прокуратура-Хасково провежда досъдебно производство за организиране купуването на гласове. Разследването е за това, че през месец септември и първата половина на месец октомври 2015 г. в гр. Хасково чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране лични данни на лица, притежаващи активно избирателно право, е организирано предлагането и даването на парични суми, с цел лицата да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство.

От събраните в хода на разследването доказателства е установено, че Деян Ванчев – кандидат за кмет на с.Узунджово, издигнат от коалиция, е извършил престъпление по чл. 167, ал.5, вр. ал.2, вр. чл. 26, ал.1 НК. В периода от края на м.септември 2015 г. до 13.10.2015 г. при условията на продължавано престъпление Ванчев е предложил на едно лице сумата от 30 лева и е дал на други 5 лица сумата от по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Установено е също, че в края на месец септември 2015 г. Деян Ванчев е предоставил имотна облага на две лица, с цел последните да я предадат на други четири лица, притежаващи активно избирателно право, с цел да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция – престъпление по чл.167, ал.5, вр. ал.4, вр. чл. 26, ал.1 НК.

Деян Ванчев е регистриран с решение на ОИК Хасково от 19.09.2015 г. като кандидат за кмет на с. Узунджово, издигнат от коалиция. От деня на регистрацията си като кандидат за кмет Деян Ванчев се ползва с имунитет – срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

Незабавно е уведомен главният прокурор, който внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение Деян Ванчев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за извършените от него престъпления против политическите права на гражданите.