Районна прокуратура-Хасково наблюдава бързо производство за недекларирани евро за общо 148 642 лева, открити на ГКПП - Капитан Андреево в автобус

5 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от двамата турски граждани за общо 148 642 лева.

На 5 октомври 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, рано сутринта, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал автобус, марка „Мерцедес“, с румънска регистрация, управляван от турския гражданин С.Д., на 32 г. Като втори шофьор на автобуса пътувал С.А., на 52 г., турски гражданин. Митническите служители от Териториална дирекция „Южна Морска“  при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство, като на две места във фабрични кухини във въздуховодите, във вътрешността на автобуса, били открита два пакета. При отваряне на първия, митническите служители намерили 40 000 евро, а във втория още 36 000 евро. Откритата валута е с обща българска равностойност около 148 642 лева. Двамата водачи на автобуса обяснили, че парите са техни. Автобусът е пътувал по редовната линия от Румъния за Турция през България.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 5 октомври 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнили задължението си да декларират пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Водачите на автобуса са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.