Районна прокуратура-Хасково извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от унгарски гражданин за общо 699 484 лева

3 Септември 2021 г.

На 02 септември 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, около 21 ч., за излизане от България в посока Турция, пристигнал товарен автомобил марка „Скания“ с прикачено към него ремарке, с унгарска регистрация, управляван от унгарския гражданин Г.К., на 64 г. Митническите служители от Териториална дирекция Бургас  при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил, като в купето на камиона в мини хладилник и под възглавницата на леглото, открили 188 020 долара и 198 920 евро.

Намерената валута е с обща българска равностойност около 699 484 лева. Товарният автомобил е пътувал от Унгария за Турция през България.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 02 септември 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си, съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

64-годишният водач на автомобила предстои  да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс. 

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.