Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на негов сънародник

19 Август 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на негов сънародник

На 18 август 2021 г., около 5 ч., на ГКПП - Капитан Андреево, за влизане от Турция в България, пристигнал лек автомобил, марка “Мерцедес”, с турски регистрационен номер, управляван от М.Й., на 49 г., гражданин на Турция. В колата, на предната седалка, пътувала снаха му, френска гражданка. Синът му и внукът му били на задната седалка.  Те пътували за Франция. При извършена проверка на автомобила и при сваляне на облегалката на задните седалки,  служителя на ГПУ – Свиленград установили, че там е бил укрит турски граждани - без паспорт и без разрешение за влизане в страната.  Той бил племенник на водача на автомобила.

Под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е образувано бързо производство. Водачът на автомобила М.Й е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.280 ал. 2 т.1,т.3 и т.4 вр.ал.1 от Наказателния кодекс – за това, че на 18.08.2021 г., превел през границата на страната, от Турция в България, чужд гражданин, без разрешение на надлежните власти, като за превеждането е използвано моторно превозно средство.

С постановление на  наблюдаващия прокурор  на обвиняемия М.Й е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 500 лева .