28 Юли 2021 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково са осъдени двама мъже за подпомагане на 29 граждани на Ирак и Иран да преминат незаконно през страната

Сподели

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково са осъдени двама мъже за подпомагане на 29 граждани на Ирак и Иран да преминат незаконно през страната

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград са осъдени Н.С., на 30 г., и Ф.М., на 25 г., за това, че на 4.06.2021 г., в гр. Любимец, в съучастие като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт на 29 чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на товарен автомобил, марка „Фиат Дукато“, с български регистрационен номер – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 и т.5 вр. ал. 1 вр. чл.20  ал.2 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Свиленград е наложил на Н.С. наказание от 11 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и  глоба в размер на 4 800 лв.,а на Ф.М - наказание от 10 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години, както  и глоба в размер на 4 500 лв. Товарният автомобил е отнет в полза на държавата. Двамата подсъдими са признали вината си. Присъдата е по споразумение, одобрено от Районен съд-Свиленград.

На 4.06.2021 г., към 23,30 ч., в гр. Любимец, обл. Хасково, полицейски служители от РУ - Свиленград и ОД на МВР-Хасково, извършили проверка на товарен автомобил, марка „Фиат Дукато“, управляван от Н.С. В колата се намирал и Ф.М. Установено било, че в автомобила  пътували 29 мъже, граждани на Иран и Ирак. По-рано, същия ден, чужденците влезли в България от Гърция, в землището на с. Мезек, общ. Свиленград. Продължили да се движат пеша няколко часа и стигнали гориста местност, където изчакали идването на товарния автомобил,  в който се намирали Н.С. и Ф.М.  Обвиняемите трябвало да ги закарат до гр. София, като за целта щели да получат възнаграждение.

Определението на Районен съд-Свиленград е окончателно.