По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково са осъдени мъж и жена за незаконно превеждане през границата на страната на две деца

21 Юли 2021 г.

По бързо производство на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград са осъдени Х.О., на 39 г., и 42-годишната М.Ш. за това, че на 15.07.2021 г. през ГКПП-Капитан Андреево, двамата в съучастие като извършители, превели през границата на страната от Република Турция в Република България, ненавършили 16-годишна възраст палестински граждани - момчета на 15 и 12 г., без разрешение на надлежните органи на властта, като за превеждането е използвано моторно превозно средство - лек автомобил с немски регистрационен номер - престъпление по чл.280, ал.2 т.1, т.3 и т.4, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Свиленград е наложил на Х.О и на М.Ш. наказание от по 1 година лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години, за всеки един от тях, както и глоба от по 10 000 лв. Лекият автомобил е отнет в полза на държавата.

Двамата подсъдими са признали вината си. Присъдата е по споразумение, одобрено от Районен съд-Свиленград.

На 15.07.2021 г. около 2 ч. на ГКПП-Капитан Андреево, от Турция за влизане в България, пристигнал миниван, марка „Хюндай“, с немски  регистрационен номер, управляван от Х.О., гражданин на Палестина. До него пътувала съпругата му М.Ш., гражданка на Германия.  На задните седалки се намирали петте им деца. При извършена физическа проверка на автомобила от служител на ГПУ-Свиленград, на задните седалки, под багажа, били открити още две деца – на 15 и 12 г., с палестински документи за самоличност, но без разрешение да влязат в страната. Те били синове на Х.О., от първия брак, и досега живеели в Палестина.   

Определението на Районен съд-Свиленград е окончателно.