Декларация на Районна прокуратура - Хасково

13 Юли 2020 г.

Декларация на Районна прокуратура - Хасково

Декларация на Районна прокуратура - Хасково

Прокурорите от Районна прокуратура-Хасково възразяваме срещу опитите работата на Прокуратурата да бъде намесена в политически борби и противопоставяния.

Разделението на властите е основен принцип залегнал в Конституцията на Република България.

Прокуратурата е призвана да следи за спазване на законността, като привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, без оглед политическата им принадлежност и статус в обществото. Това е възможно именно поради конституционните гаранции за независимостта на съдебната система и има ключова роля за прилагане в действие на конституционния принцип за равенство на всички граждани пред закона.

Понастоящем всички опити за изкуствено разделение между отделните звена вътре в съдебната система, призива за оставка на Главния прокурор на Р.България отправен от Президента на Р.България и внушението, че прокуратурата е „мафия", нагнетяват напрежение в обществото, което в този труден момент за държавата е пагубно.

Изискванията на Европа не са съсредоточени в конкретните институти, а в общото принципно изискване за демократичност, ефективна борба с престъпността на всички нива и във всичките й проявления, каквито са и приоритетите на прокуратурата.