По две досъдебни производства на Районна прокуратура – Хасково са осъдени баща и син на „Пробация“ и 160 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за нарушаване на задължителна карантина

13 Май 2020 г.

По две досъдебни производства на Районна прокуратура – Хасково са осъдени баща и син на „Пробация“ и 160 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за нарушаване на задължителна карантина

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково е осъден Ш.А., на 46 г., за това, че  на 27.03.2020 г. в гр. Хасково е нарушил мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хората - т. 6 от Заповед № РД-01-130 от 17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването на Република България /изм. със Заповед № РД-01-140/19.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването на Република България/, издадена на основание чл. 63 от Закона за здравето, чл. 29 от Наредба № 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната – като лице по т. 1 от посочената Заповед, поставено под карантина с Предписание на РЗИ - Видин не е спазил срока от 14 дни под карантина и е напуснал мястото, на което е посочил, че ще пребивава, а именно – адрес в гр. Хасково, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19, обявено с Решение на 44-то НС на Република България от 13.03.2020 г. за обявяване на извънредно положение върху цялата територия на Република България – престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3 вр. ал. 1 от НК.  

         По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Хасково, на Ш.А. е наложено наказание „пробация“ със следните мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година и шест месеца и „Безвъзмезден труд в полза на обществото“  в размер на 160 часа за срок от една година и шест месеца.

По същото обвинение е осъден и Х.А., на 22 г., за това, че същата дата, в гр. Хасково нарушил противоепидемичните мерки - престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3 вр. ал. 1 от НК.        

         По споразумение на прокуратура и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Хасково, на Х.А. е наложено наказание „Пробация“  със следните мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца и „Безвъзмезден труд в полза на обществото“ в размер на 160 часа за срок от една година и шест месеца.

Ш.А. и Х.А. са баща и син. На 20 март 2020 г., те се върнали от Германия, като трябвало да изпълняват задължителна карантина на един и същи адрес в гр. Хасково. На 27 март 2020 г., полицейски служители извършили проверка в дома им и установили, че двамата отсъстват. След като се свързали по телефона с тях, бащата и сина обяснили, че пътуват с лек автомобил и отиват на погребение на свой близък в града.

Определението на Районен съд – Хасково е окончателно.