Две нови досъдебни производства са образувани в Районна прокуратура – Хасково за нарушаване на задължителната карантина

22 Април 2020 г.

Две нови досъдебни производства са образувани в Районна прокуратура – Хасково за нарушаване на задължителната карантина

Две нови досъдебни производства са образувани в Районна прокуратура – Хасково за нарушаване на задължителната карантина – престъпление по чл.355  от Наказателния кодекс.

На 18 април 2020 г., в с. Узунджово, обл. Хасково, полицейски служители извършили проверка в дома на 39-годишен мъж, който бил поставен под карантина. Той не бил установен на адреса си. След проведен телефонен разговор, мъжът обяснил, че се намира в близко село и след малко се прибира към дома си. Полицейските служители го предупредели да спазва задължителните предписания.

На 17 април 2020 г., в с. Войводово, обл. Хасково, е извършена проверка от полицейски служители в дома на 56-годишна жена, която била поставена под карантина. Тя не е открита в дома си, а когато се прибрала обяснила, че ходила до съседно село, за да пазарува от магазина. Тя също е предупредена да спазва задължителните предписания и да не напуска адреса си. 

До момента в Районна прокуратура – Хасково са образувани общо 23 досъдебни производства за нарушаване на задължителна карантина.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.