Районна прокуратура – Хасково наблюдава две нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна карантина

13 Април 2020 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава две нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава две нови досъдебни производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

На 12 април 2020 г. полицейски служители извършили проверка на адрес в гр. Хасково, където под карантина бил поставен 48-годишен мъж, чиито родители са болни от коронавирус. Той не бил в дома си, а отишъл до магазина за продукти. Полицаите го открили да върви по улицата, като в себе си носел три козунака. Той обяснил, че излязъл от дома си, защото нямало кой да му занесе храна. Мъжът незабавно е бил върнат в жилището си и негова близка поела ангажимент да му доставя хранителни продукти.

На 12 април 2020 г., в гр. Хасково, полицейски служители посетили дома на 36-годишен мъж, поставен под карантина на 31 март 2020 г., когато влязъл в България през ГКПП-Видин. Той не бил в жилището си, а разговарял с негови познати на улицата. Мъжът бил предупреден да се прибере в дома си и да спазва предписаните мерки.

До момента Районна прокуратура – Хасково наблюдава 21 досъдебни производства за нарушена карантина, които са взети на специален отчет от Апелативна прокуратура – Пловдив.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.