Районна прокуратура – Хасково образува три досъдебни производства за нарушаване на карантина

30 Март 2020 г.

Районна прокуратура – Хасково образува три досъдебни производства за нарушаване на карантина

Районна прокуратура – Хасково образува три досъдебни производства за нарушаване на задължителна 14-дневна карантина.

На 27 март 2020 г., в гр. Хасково, е извършена проверка на адрес, на който трябвало да пребивават баща и син, на 46 г. и на 22 г., с предписание от РЗИ, за задължителна карантина за 14 дни. Полицейските служители не ги открили в жилището им. В проведен разговор по телефона те обяснили, че отишли на погребение на техен близък. На двамата е било разпоредено да се прибират на посочения за карантината адрес.

  На 27 март 2020 г., е извършена проверка в село в област Хасково, където трябвало да изпълнява задължителна 14-дневна карантина 27-годишна жена. Полицейските служители я открили да върви по улицата заедно с две малолетни деца. Жената обяснила, че е ходила до магазина, за да си купи цигари.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.