Пет досъдебни производства са образувани на територията на Окръжна прокуратура – Хасково за нарушаване на задължителна карантина

23 Март 2020 г.

Пет досъдебни производства са образувани на територията на Окръжна прокуратура – Хасково за нарушаване на задължителна карантина

Пет досъдебни производства са образувани на територията на Окръжна прокуратура - Хасково за неспазване на задължителна карантина - престъпление по  чл.355 ал.2 пр.3 вр.  ал.1 от Наказателния кодекс.  

Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че на 22 март 2020 г., 25-годишен мъж, който се върнал от чужбина, е нарушил мерките, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората във връзка с усложняващата се епидемична обстановка. Той напуснал дома си и отишъл на риболов, като бил проверен от полицейски служители и върнат в жилището си в хасковско село.

Районна прокуратура – Свиленград наблюдава бързо производство за това, че в гр. Любимец, обл. Хасково, 19-годишна жена, завърнала се от чужбина, е нарушила мерките за карантина и е напуснала дома си, като в момента се издирва. 

Районна прокуратура – Харманли наблюдава досъдебно производство за това, че 59-годишна жена, завърнала се от чужбина, е нарушила задължителните мерките за карантина, предписани от РЗИ, и е заминала за Брюксел, Белгия.  В Районна прокуратура – Харманли е образувано и бързо производство за това, че  49-годишен мъж нарушил карантината, предписана му от РЗИ на 19 март 2020 г, като е бил проверен от полицейски служители и върнат в дома си в гр. Харманли.

Районна прокуратура – Ивайловград  наблюдава досъдебно производство за това, че 41-годишен мъж, който бил под карантина след завръщане от чужбина, е нарушил разпоредбите и бил засечен да се разхожда в града, като е бил върнат в дома си от полицейски служители.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.  Според закона неспазването на карантинния период, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.