По обвинение на Районна прокуратура гр. Габрово, гражданин на Република Беларус бе признат за виновен за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през Република България.

22 Декември 2023 г.

     По обвинение на Районна прокуратура – Габрово, гражданин на Република Беларус бе признат за виновен за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през Република България.

     Съдът e одобрил споразумение между Районна прокуратура – Габрово и защитника на 52-годишния А.И., гражданин на Република Беларус, с което той се признава за виновен за това, че на 19.10.2023 г., в гр. Севлиево, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на МПС, противозаконно подпомогнал четирима сирийски граждани, чрез осигуряване на транспорт, да преминат през страната в нарушение на чл.8 ал.1 от ЗЧБР, чл.17 ал.1 от ЗЧРБ и чл.19 ал.1 т.1 от ЗЧРБ – престъпление по чл.281 ал.2 т.1,т.5 и т.6, вр. ал.1 от НК. Сирийските граждани, превозвани от осъдения, са влезли в страната не през граничните КПП, като трима от тях са били и без лични документи.

     По отношение на А.И. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по искане на Районна прокуратура-Габрово.

     На А.И. бе наложено наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 9 месеца, чието изтърпяване бе отложено за срок от 4 години. Освен това му бе наложена и наказание глоба в размер на 3 500 лв., както и наказание глоба  в размер на 7 100 лв., каквато е стойността на лекия автомобил, с които той е превозвал сирийските граждани.