По бързо производство на Районна прокуратура – Габрово, 44-годишен мъж е задържан за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие и за извършено при опасен рецидив хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта

7 Юни 2023 г.

     По искане на Районна прокуратура – Габрово, 44-годишен мъж е задържан за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие и за извършено при опасен рецидив хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

     И.С. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 04.06.2023 г., в гр. Севлиево, около 20.20 часа, на паркинг пред МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която е бил задължен да се въздържа от такова спрямо бившата си съжителка и малолетното им дете. Той хванал жената за косата и се опитал да я издърпа от лекия автомобил, в който била, нанесъл ѝ удари по лицето и главата и ѝ отправил обидни реплики – престъпление по чл.296 ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 000 лв.

     И.С. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че по същото време и място, при условията на идеална съвкупност, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хванал жената за косата и се опитал да я издърпа от лекия автомобил, в който била, нанесъл ѝ удари по лицето и главата, отправил ѝ обидни реплики, извадил мобилния телефон от чантата ѝ и направил опит да скъса личните ѝ документи.  Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на власт - четирима полицейски служители, като не изпълнил устните им указания да преустанови агресивното си поведение и да върне мобилния телефон, и е извършено при условията на опасен рецидив – престъпление по чл.325 ал.5, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“б“ от НК, наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

     За случая се провежда бързо производство и разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура -Габрово

     Определението на Районен съд-Севлиево, с което на лицето е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Окръжен съд -Габрово.