По искане на Районна прокуратура – Габрово, съдът задържа под стража 27-годишен мъж за умишлен палеж

23 Декември 2022 г.

     На 27.12.2019 г., З.Н. е обвинен за това, че на 24.12.2019 г. в с.Петко Славейково, общ.Севлиево, е запалил имущество със значителна стойност – лек автомобил „Фолксваген Голф“ – престъпление по чл.330 ал.1 от НК. На същата дата му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

     След по-малко от месец от привличането му в качеството на обвиняем З.Н. напуснал страната, което наложило спирането на наказателното производство. На 18.12.2022 г. той бил установен при влизане в РБългария и задържан от РП-Габрово за срок до 72 часа, след което е направено искане пред РС-Севлиево за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

     За престъплението, за което З.Н. е обвинен, е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години. Той е осъждан два пъти като непълнолетен за извършени кражби, но до момента не е изтърпявал ефективно наказание лишаване от свобода. Според РП-Габрово съдебното минало на З.Н. и това, че е нарушил първоначално взетата мярка за неотклонение „Подписка“  сочи съществуването на реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие, и по този начин да осуети приключването на наказателното производство срещу него.

     Съдът възприе доводите на РП Габрово, поради което наложи на З.Н. най-тежката мярка за неотклонение. Определението подлежи на обжалване пред Габровски окръжен съд.