След изпълнена европейска заповед за арест на Районна прокуратура – Габрово, укрило се в чужбина лице с влязла в сила присъда, бе предадено и приведено в затвора

19 Октомври 2021 г.

     След изпълнена европейска заповед за арест на Районна прокуратура – Габрово, укрило се в чужбина лице с влязла в сила присъда, бе предадено и приведено в затвора

     По издадена от Районна прокуратура –Габрово Европейска заповед за арест, в Затвора – Ловеч е приведен 30-годишният П.Ш.  за изтърпяване на присъда в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода.

     С присъда на Габровския районен съд, влязла в сила на 31.07.2019 г., П.Ш. е признат за виновен за това, че на 04.04.2019 г., в гр. Габрово, управлявал лeк автомобил „Мицубиши Колт“, след употреба на наркотично вещество – канабис – престъпление по чл.343б ал.3 от НК.

     Със същата присъда, съдът е привел в изпълнение  и наказанието по предходна присъда, влязла в сила  само два месеца по-рано,  за  засяване и отглеждане на наркотични вещества. За периода от началото на април 2016 г. до 15.09.2017 г., П.Ш. засял и отглеждал в дворно място в гр. Габрово, в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, растения от рода на конопа (марихуана), с  тегло 1 049,15 грама, на стойност 6294,90 лева – престъпление по чл.354в ал.1 от НК.

     След влизане на присъдата в сила, П.Ш. не е бил открит за привеждането му в затвора за изтърпяване на наложените му наказания по двете присъди, поради което Районна прокуратура-Габрово е издала Европейска заповед за арест. Въз основа на нея П.Ш. е задържан в Унгария и предаден на българските власти.

     На 11.10.2021 г. 30-годишният габровец е приведен в Затвора за изтърпяване на наложеното му наказание лишаване от свобода.