На 20.04.2023 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) съвместно със Софийска градска прокуратура (СГП) проведоха „Ден на отворени врати“ с ученици от 18 СУ „Уилям Гладстоун“ и 93-то СУ „Александър Теодоров - Балан“.

          Младежите се запознаха с историята на Съдебната палата и присъстваха на съдебно заседание. Срещнаха се със заместник главния прокурор при ВКП Даниела Машева и заместник административния ръководител и говорител на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

          Заместник градският прокурор и говорител на СГП Десислава Петрова представи на гостите прокурорската работа в детайли, запозна ги с тежестта и сложността на водените в СГП дела и реда за разпределението им чрез принципа на случайния подбор.

          Заместникът на главния прокурор Даниела Машева приветства учениците, пожела им здраве, успехи в обучението и завършването и да успеят да се реализират в попрището, което ще изберат.

         Учениците гостуваха и в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СО-СГП). Илиян Танчев – завеждащ следствения отдел при СГП, посрещна гостите в кабинета си и им разказа за изключително динамичната и интересна професия на следователя, спецификата на следствените действия, обясни им в какви случаи разследването на дадено наказателно производство се извършва от следовател и отговори на въпросите им.

          Албена Ангелова – следовател в СО-СГП, разказа на учениците за отделните етапи и извършването на експертизи при криминалните разследвания. Показа им т. нар. „синя стая“, в която се разпитват деца, жертви на насилие и свидетели на такова. Илиян Танчев и Албена Ангелова организираха и проведоха симулация на разпознаване на евентуален извършител на престъпление от пострадал. Децата с готовност и интерес се включиха и определиха следовател, психолог, поемни лица, жертва на престъпление, евентуален извършител.

          Николай Кръстев – следовател в СО-СГП и Николай Кръстев – главен експерт – криминалист, представиха на гостите криминалистичната лаборатория и подвижната лаборатория. Разказаха им как се вземат проби от кръв и други телесни течности, тестове за определяне вида на наркотични вещества, пръстови отпечатъци и др., как и къде се съхраняват веществени доказателства. Показаха им и арестните помещения.

          Денят на отворените врати в СГП премина при силен интерес от страна на учениците. Софийска градска прокуратура посрещна желаещите да се включат в инициативата с изключително удоволствие и с радост ще продължи да посреща младите, които искат да се потопят в духа и динамиката на прокурорската и следствената работа.