На 23.08.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи длъжностни престъпления по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, евентуално извършени от служители в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и в Селскостопанската академия.

Прокурорската преписка е образувана във връзка с извършена проверка от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер.

На 24.10.2023 г. са извършени множество действия по разследването с цел разкриване на обективната истина, сред които претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково, разпитани са множество свидетели, които възпроизвеждат факти и обстоятелства, интересуващи предмета на доказване. Разрешенията за извършване на претърсвания и изземвания са дадени предварително от съдия за над тридесет жилища, моторни превозни средства и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието.

Разследването се извършва от следователи при Следствения отдел на СГП.

В хода на разследването е указано съдействие и от служители на Министерство на вътрешните работи и Комисията за противодействие на корупцията.

Събраните доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е съставил постановления за привличане в качеството на обвиняем за две лица. Привлечени в качеството на обвиняеми са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и председател на Селскостопанската академия за това, че през месец юни 2022 г. се сговорили да вършат в страната длъжностни престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага – престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК. За посоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

Предвид високата обществена опасност на деянията спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването по случая продължава.