Днес, 21.06.2023 г., под ръководството на магистрати от Софийска градска прокуратура (СГП), ученици от три столични училища взеха участие във финалното събитие в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана по споразумение на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Събитието се проведе в зала 15 „Тържествена“ в Съдебната палата в София.

          Ученици от 8,9 и 10 клас на 18 СУ „Уилям Гладстон“, 93 СУ „Александър Балан“ и 113 СУ „Сава Филаретов“ взеха участие в симулиран съдебен процес по наказателно дело за разпространение на наркотични вещества в училищен двор, придружено от вербална и физическа агресия, довели до причиняване на средна телесна повреда. Трима от младежите представляваха съдебния състав, двама – влязоха в ролята на прокурори, а други шестима участваха като обвиняеми и защита. В процеса част от децата влязоха в ролята и на вещи лица.

          Гости на събитието бяха членът на Прокурорската колегия на ВСС Стефан Петров, заместник административните ръководители на СГП Иво Илиев и Христо Кръстев.

          Финалната част на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се проведе под ръководството на Капка Милева – координатор за СГП, заедно с колегите ѝ Катерина Александрова, Велислав Величков и Елена Василева-Сукалинска.

          В рамките на симулирания процес, учениците проявиха голяма активност при представянето на предоставените им роли, както и отлични познания в сферата на наказателния процес. На финала „делото“ завърши с осъдителни присъди за всички обвиняеми. Младежите изразиха благодарност към организаторите на Образователната програма и заявиха готовност да се включат в бъдещи проекти.

          Образователната програма на ВСС и МОН се провежда за девета поредна година, като цели повишаване на правната грамотност и култура сред подрастващите и формиране у тях на правно самосъзнание. СГП работи с над 1500 ученици през учебната 2022/2023 г. от осем столични училища.