На 22.04.2023 г. по искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н. Л., обвинен за три престъпления.

          Досъдебното производство е образувано на 22.11.2022 г. по реда на чл. 212, ал. 1 от НПК за това, че на същата дата около 06:55 ч. в гр. София, бул. „Цариградско шосе“, водач на МПС нарушил правилата за движение по пътищата и умишлено причинил телесни повреди на полицаи при ОСПС-СДВР:

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/61458-sgp-obrazuva-dosadebno-proizvodstvo-za-umishleno-prichinyavane-na-telesni-povred

          В хода на разследването Н. Л. е привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на смъртта на едно лице и средни телесни повреди на четири лица по непредпазливост при управление на моторно превозно средство, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и е управлявал превозното средство без да има необходимата правоспособност (чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б.“б“, пр. 2, пр. 4 и пр. 6, вр. ал. 1, б. „б“ и б. „в“, вр. чл. 342, пр. 3 от НК); за това, че противозаконно е попречил на органите на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил (престъпление по чл. 270, ал. 1, пр. 1 от НК) и за това, че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на 12 чуждестранни граждани, един от които не е навършил 16-годишна възраст (чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК).

          Н. Л. е привлечен и разпитан в качеството му на обвиняем, но не беше взета мярка за процесуална принуда, тъй като по отношение на същия беше провеждано лечение. След приключването му е приведено в изпълнение ефективно наказание „лишаване от свобода“ в размер на 5 месеца, изтърпяно в Затвора-гр. София. След изтърпяване на наказанието с постановление на прокурор при СГП от 20.04.2023 г. обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

          Част от престъпленията, в извършването на които е обвинен Н. Л., се явяват тежки по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК.

          Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за разумно подозрение относно авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.  

          Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

          Разследването продължава.