Главният прокурор на Република България Борис Велчев внесе в 41-то Народно събрание предложение...

6 Ноември 2009 г.

На 5 ноември 2009 г. по предложение на Софийската градска прокуратура главният прокурор на Република България Борис Велчев внесе в 41-то Народно събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на народния представител Емилия Радкова Масларова, която да бъде разследвана за ...

На 5 ноември 2009 г. по предложение на Софийската градска прокуратура главният прокурор на Република България Борис Велчев внесе в 41-то Народно събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на народния представител Емилия Радкова Масларова, която да бъде разследвана за престъпление по служба, изразяващо се в това, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на труда и социалната политика, е нарушила своите служебни задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки и утвърдените в МТСП Вътрешни правила за провеждане на обществени поръчки, с цел да набави за себе си и за Венцислав Иванов Драганов облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици в размер на най-малко 9 806 601 лева и деянието представлява особено тежък случай, престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Разследването по наказателното производство продължава. Естеството на доказателствата, които предстои да бъдат събрани е такова, че е възможно спрямо Емилия Масларова да бъде формулирано и обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай - чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, т. 1, вр. чл. 201 от НК, поради което искането е направено за разследване и на това престъпление.

По случая се работи от м.август 2008 г., когато е започнала предварителната проверка.

Свалянето на имунитета е необходимо, за да може със средствата на закона да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата по наказателното производство.